Jerez, miasto na południu Hiszpanii, oczarowuje nie tylko ciekawą architekturą i historią, wyśmienitymi tapas (tradycyjne hiszpańskie przekąski) czy aromatycznym gazpacho (chłodnik warzywny) oraz charakterystyczną dla tej szerokości geograficznej słoneczną aurą – Jerez oczarowuje niezwykłym winem o nazwie sherry. Nie mylić z wiśniowym likierem!
Historia powstania tego wyjątkowego trunku sięga czasów panowania Maurów na półwyspie iberyjskim (VIII w.n.e.), którzy jako pierwsi zaczęli fermentować uprawiane w Jerez od wieków winogrona, wprowadzili destylację i dali początek historii produkcji brandy oraz wzmacnianych win. Miasto nosiło nazwę Sherish, od której wywodzą się nazwy Jerez (czyt. heres) i Sherry (czyt. szery). Winnice i lokalne wytwórnie wina (hiszp. bodegi) przetrwały trudne czasy historii wojennych, a już w XIII wieku sherry zyskało miano najznakomitszego wina w Europie. I nic dziwnego, że jego sława w dalszym ciągu wybiega daleko poza Jerez, a w niewielkich andaluzyjskich bodegach sherry produkowane jest wciąż wedle tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenia, receptur wymagających nie tylko dokładności, fachowej wiedzy i precyzji, ale także dobrego węchu, talentu oraz doświadczenia i wyuczonego smaku. Tych umiejętności spadkobiercy winnic uczą się latami, od najmłodszych lat poznając zapach korkowanych beczek i obserwując delikatną sztukę przelewania wina.
Co odróżnia sherry od innych hiszpańskich win? W tej chwili do jego produkcji używa się głównie jednego rodzaju białych winogron o nazwie Palomino. Sok z pierwszego tłoczenia (produkt kolejnych tłoczeń służy na przykład do wyrobu octu lub gorszego wina, ale już nigdy nie powstaje z niego sherry), po fermentacji, daje wytrawne białe wino o zawartości alkoholu 11-12 %. Młode sherry, po wstępnej klasyfikacji i ocenie, wzmacnia się za pomocą brandy i przechowuje w specjalnych dębowych beczkach. Wino nie jest szczelnie zamknięte, a także beczki nie są wypełnione nim w całości – dzięki czemu może oddychać, a na powierzchni rozwija się warstwa drożdży. Co pewien czas wino z górnej beczki przelewa się do beczki z winem ułożonej tuż poniżej, a ten proces trwa minimum trzy lata, zanim wino z ostatniej beczki wlewa się w końcu do butelki. Dzięki temu sherry trafiające do naszego kieliszka może zawierać różną ilość (od 5 % do 30 %) wina z każdej beczki.
Więcej na temat dokładnego procesu przelewania sherry, jego rodzajów, a także trudnego do określenia wieku dowiecie się z kolejnych tekstów. Zapraszamy!
Zdjęcia:
1 i 2 - wnętrze bodegi (wytwórni wina sherry) Gutierrez Colosia w Puerto de Santa Maria
3 - sherry Amontillado Del Duque w tradycyjnym kieliszku [źródło]
4 - logo marki sherry Tío Pepe na Puerta del Sol w Madrycie [źródło]