Mocno schłodzone, wytrawne sherry w zimowy wieczór naszej szerokości geograficznej? Może i tak, w końcu dobre wino w każdych warunkach wyśmienicie smakuje, jednak w tym wypadku zdecydowanie przyda się bujna wyobraźnia przenosząca nas w ciepły klimat Andaluzji. A z tym bywa różnie. Na taki wieczór Jerez ma dla nas rozgrzewającą alternatywę.
(Brandy de Jerez w Muzeum Jerez w Jerez de la Frontera, źródło)Brandy de Jerez to wytwarzany w znanej nam już hiszpańskiej miejscowości mocny alkohol (35 – 45 procent) przypominający w smaku koniak. Historia brandy sięga początków wytwarzania sherry w Andaluzji, gdy destylat służył wyłącznie do wzmacniania wina. Eksportowano ją głównie do Holandii w celu wzmacniania likierów, skąd zresztą pochodzi popularne w Hiszpanii określenie na gronowe destylaty: holanda. Wyjątkowy smak brandy został odkryty przypadkiem pod koniec XIX wieku, gdy w drodze do Holandii zgubiono jedną z beczek i odkryto ją wiele lat później. Od tej pory brandy jest produkowana nie tylko do wzmacniania sherry, ale butelkowana jako oddzielny trunek, nadający się idealnie na wspomniany zimowy wieczór przy kominku.
(System solera)Do produkcji Brandy de Jerez stosuje się opisaną już na naszej stronie metodę solera, polegającą na przelewaniu alkoholi różnego wieku oraz mocy. Leżakowanie odbywa się w ułożonych jedna na drugiej dębowych beczkach (Hiszpanie nazywają to ułożenie drabiną, czyli criadera) w przeznaczonych do tego piwnicach Andaluzji: Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María i Sanlúcar de Barrameda. W odróżnieniu od sherry, tylko do najlepszej jakościowo brandy używa się wyłącznie winogron palomino z rejonu, który nazwaliśmy trójkątem sherry. Do produkcji większości brandy służą wina z innych regionów Hiszpanii (głównie La Mancha, Extremadura i Walencja), które przewozi się do Andaluzji, by dojrzały w beczkach sherry. Powodem jest ilość winogron, jaką dysponuje dany region – warto podkreślić, że w celu uzyskania niezbędnego do powstania brandy destylatu, potrzeba trzykrotnej ilości wina (przykładowo do wyprodukowania litra destylatu zużywa się około trzech litrów wina). Brandy jest przelewana kilka razy w roku, a do sprzedaży trafia alkohol z najniższej beczki (najstarszy). Tym sposobem Brandy de Jerez zyskuje silny aromat słodkiego sherry.
Przy zakupie Brandy de Jerez zwróćcie uwagę na etykietę, która wskazuje na okres leżakowania, a tym samym na moc aromatu: