Tematy
  • Jerez de la Frontera (3)
  • El Puerto de Santa María (2)
  • Pedro Ximénez (2)
  • Sanlúcar de Barrameda (2)
  • Sherry w kuchni (2)
  • Turystyka (2)
  • Winogrona (2)
  • Amontillado (1)
  • Brandy de Jerez (1)
  • Cream (1)
  • Pokaż wszystkie 22 tematów »
  • Etykiety (1)
  • Fino (1)
  • Flamenco (1)
  • Historia sherry (1)
  • Manzanilla (1)
  • Moscatel (1)
  • Ocet sherry (1)
  • Oloroso (1)
  • Palo Cortado (1)
  • Produkcja sherry (1)
  • Przechowywanie sherry (1)
  • Serwowanie sherry (1)
SHERRY.COM.PL
  • O nas
  • O sherry
  • Gdzie kupić?
  • Polecamy w Sieci
    • Edit
    • Delete
    • Tags
    • Autopost

    Sherry kulinarnie – część 2

    Naszym zdaniem ograniczenia na pomysły podawania sherry do potraw może narzucać jedynie wyobraźnia. Słodkie, kremowe wino samo w sobie może być bowiem deserem, ale rzeczywiście idealnie komponuje się z czekoladą i wszelkimi odmianami ciast. Z kolei wytrawne sherry jest serwowane solo jako orzeźwiający napój, pasuje jednak do wielu mięs i tapas. Poniżej przedstawiamy kilka najbardziej popularnych kompozycji różnych rodzajów sherry z przekąskami, a w dalszej części artykułu znajdziecie nasz przepis na krewetki w miodowym sosie z wykorzystaniem octu sherry.

    Fino i Manzanilla najczęściej spotkacie w towarzystwie twardych serów, ryb oraz owoców morza, przy czym Manzanilla jest także podawana do ostryg. Oba idealnie komponują się z orzechami i delikatnymi przekąskami – hiszpańskimi „tapas”. Amontillado najlepiej łączyć z kemową zupą, potrawami z drobiem oraz zdecydowanymi w smaku serami (na przykład z niebieską pleśnią). Jeśli serwujemy danie z dziczyzną lub czerwonym mięsem, najlepszym wyborem będzie sherry Oloroso. Natomiast sherry Cream, a także Palo Cortado, doskonale komponują się ze świeżymi owocami i słodkimi daniami, nie wykluczając tych z dodatkiem mięsa. I wreszcie Pedro Ximénez jako najsłodsze sherry, z najgłębszym bukietem – najczęściej pojawia się w otoczeniu deserów, słodkich wypieków i czekoladowych specjałów.

    Krewetki w sosie miodowym

    Dsc_0164

    Składniki:

    • 0,5 kg dużych krewetek (najlepsze są oczywiście świeże; mrożone należy po rozmrożeniu osuszyć na papierowym ręczniku)
    • 3-4 szalotki
    • 2 ząbki czosnku
    • 8 łyżek octu sherry z dodatkiem Pedro Ximénez (w proporcji 9:1)
    • 2 pełne łyżki miodu
    • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól, pieprz

    Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać oprószone solą i pieprzem krewetki i smażyć przez parę minut na dość dużym ogniu. Sos przygotować w oddzielnym naczyniu: do octu dodać miód i gotować tak długo, aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut). Polać nim krewetki.

    Krewetki można podawać z sałatką z rukoli i pomidorów oraz bagietką. Do tak przygotowanej potrawy polecamy sherry Fino.

    • 25.08.2012 · 
    • Czytane
      razy · 
    • Odnośnik do tego artykułu
    • Tweet
  • Podobne tematy
    Sherry w kuchni
  • SHERRY.COM.PL

    Zajmujemy się propagowaniem kultury picia sherry. Naszą ambicją jest, by sherry na stałe zagościło w polskich domach.

    Skontaktuj się z nami pod adresem: info@sherry.com.pl

  • Bądź na bieżąco

    • Śledź nas na Facebooku
    • Śledź nas na Twitterze
    • Subskrybuj RSS

    Polecamy w Sieci

    • Oficjalna strona o sherry [ES, EN]
    • Andaluzja. Podróż w głąb codzienności