Naszym zdaniem ograniczenia na pomysły podawania sherry do potraw może narzucać jedynie wyobraźnia. Słodkie, kremowe wino samo w sobie może być bowiem deserem, ale rzeczywiście idealnie komponuje się z czekoladą i wszelkimi odmianami ciast. Z kolei wytrawne sherry jest serwowane solo jako orzeźwiający napój, pasuje jednak do wielu mięs i tapas. Poniżej przedstawiamy kilka najbardziej popularnych kompozycji różnych rodzajów sherry z przekąskami, a w dalszej części artykułu znajdziecie nasz przepis na krewetki w miodowym sosie z wykorzystaniem octu sherry.
Fino i Manzanilla najczęściej spotkacie w towarzystwie twardych serów, ryb oraz owoców morza, przy czym Manzanilla jest także podawana do ostryg. Oba idealnie komponują się z orzechami i delikatnymi przekąskami – hiszpańskimi „tapas”. Amontillado najlepiej łączyć z kemową zupą, potrawami z drobiem oraz zdecydowanymi w smaku serami (na przykład z niebieską pleśnią). Jeśli serwujemy danie z dziczyzną lub czerwonym mięsem, najlepszym wyborem będzie sherry Oloroso. Natomiast sherry Cream, a także Palo Cortado, doskonale komponują się ze świeżymi owocami i słodkimi daniami, nie wykluczając tych z dodatkiem mięsa. I wreszcie Pedro Ximénez jako najsłodsze sherry, z najgłębszym bukietem – najczęściej pojawia się w otoczeniu deserów, słodkich wypieków i czekoladowych specjałów.
Krewetki w sosie miodowym
Składniki:
Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać oprószone solą i pieprzem krewetki i smażyć przez parę minut na dość dużym ogniu. Sos przygotować w oddzielnym naczyniu: do octu dodać miód i gotować tak długo, aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut). Polać nim krewetki.
Krewetki można podawać z sałatką z rukoli i pomidorów oraz bagietką. Do tak przygotowanej potrawy polecamy sherry Fino.