Błąd w sztuce zdarza się najlepszym. Bywa więc, że sherry produkowane w andaluzyjskich bodegach osiąga zbyt wysoki poziom kwasowości. Hiszpańscy winiarze szybko odkryli, że takie „zepsute” sherry można doskonale wykorzystać, produkując z niego ocet. Ocet sherry jest dużo delikatniejszy i zdecydowanie mniej kwaśny niż popularny ocet balsamiczny. Służy głównie jako doskonały dodatek do potraw z owocami morza oraz jako baza sosów vinaigrette.
Inspiracją do powstania poniższego przepisu na śródziemnomorski chłodnik jest oczywiście tradycyjne hiszpańskie gazpacho, które zresztą stanowiło istotny element naszego jadłospisu w trakcie pobytu w El Puerto de Santa Maria. W tej chwili pogoda w Polsce wiele się nie różni od klimatu w Andaluzji, tak więc na upalne dni proponujemy naszą wersję orzeźwiającego warzywnego napoju. W przepisie użyliśmy octu z bodegi w Puerto, zmieszanego uprzednio z sherry Pedro Ximénez. Dodanie wina do octu (w proporcji 1:9) wzbogaca i uatrakcyjnia jego smak.
Polecamy!
Chłodnik śródziemnomorski
Składniki:
Przygotowanie: Na pomidorowej skórce robimy niewielkie nacięcia i sparzamy pomidory wrzątkiem, by łatwiej było ściągnąć skórkę. Ogórki obieramy, z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy warzywa na mniejsze kawałki. Z obranych pomidorów usuwamy zielone części. Wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy pomidory z puszki i sok, jeśli używamy. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dolewamy oliwy, soku z cytryny oraz octu sherry. Miksujemy wszystkie składniki w blenderze i schładzamy zupę w lodówce. Podajemy z kostkami lodu, świeżymi ziołami oraz bagietką.
Smacznego!