Mocno schłodzone, wytrawne sherry w zimowy wieczór naszej szerokości geograficznej? Może i tak, w końcu dobre wino w każdych warunkach wyśmienicie smakuje, jednak w tym wypadku zdecydowanie przyda się...
Tajemnica przechowywania sherry jest bardzo prosta i zdradzamy ją od razu – nie zwlekajcie za długo z otwarciem butelki i wypijcie ją jak najszybciej! :-) (Sherry z 1775 roku, kolekcja winnicy...
Naszym zdaniem ograniczenia na pomysły podawania sherry do potraw może narzucać jedynie wyobraźnia. Słodkie, kremowe wino samo w sobie może być bowiem deserem, ale rzeczywiście idealnie komponuje się...
Planujecie urlop na południu Hiszpanii? Koniecznie musicie więc skorzystać z oferty andaluzyjskich bodeg i odwiedzić kilka z nich! Coraz więcej firm winiarskich zaprasza bowiem turystów do zwiedzania...
Błąd w sztuce zdarza się najlepszym. Bywa więc, że sherry produkowane w andaluzyjskich bodegach osiąga zbyt wysoki poziom kwasowości. Hiszpańscy winiarze szybko odkryli, że takie „zepsute” sherry można...
Na etykiecie sherry muszą się oczywiście znaleźć pewne informacje. Jednakże wcale nie jest powiedziane, że każda butelka sherry jest oznaczona identycznie – często znajdują się na niej dodatkowe informacje...
Co łączy wymienione w tytule, pozornie niezwiązane ze sobą fragmenty hiszpańskiej kultury? Jerez de la Frontera – miasto tych trzech tradycji. Pojedziecie tam na wiosnę, to traficie na Feria del Caballo...
Na naszej stronie pojawiła się już nazwa Pedro Ximénez – nazwa gatunku winogron, a także sherry powstającego z rodzynek tej odmiany. Po zebraniu winogrona Pedro Ximénez suszy się na słońcu, dzięki czemu...
Popatrzcie na mapę. Prawdziwe sherry powstaje tylko w tym „trójkącie”: Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria oraz Sanlúcar de Barrameda. I tylko z takich winogron: Palomino (na zdjęciu...